Architect Hugo Liedenbaum vertelt:
 

“Wij ontwerpen mooie plekken waar mensen echt thuiskomen.”

Al in 2011 werd Hugo Liedenbaum van Weusten Liedenbaum Architecten uit Arnhem gevraagd mee te denken over de stedenbouwkundige opzet van Haagstede. Het bureau ontwikkelde een plan dat in grote lijnen nog steeds overeind staat: een wijk met een eigen gezicht, groen en gezellig, met een divers woningaanbod en een fraaie jaren 30 architectuur.

“De plek waar Haagstede komt is best bijzonder”, vertelt Hugo Liedenbaum. “Als je door de aangrenzende jaren 70 wijken rijdt, dan valt vooral op dat alle woningen en alle straten op elkaar lijken. Dat was in die periode heel normaal, maar tegenwoordig zijn mensen juist op zoek naar iets eigens. Een herkenbare woning op een herkenbare plek, die net weer even anders is dan die van de buren. Voor ons is dat ook altijd het uitgangspunt bij het ontwerpen van een buurt of wijk. We willen mooie plekken maken waar mensen echt thuiskomen.”

Sfeervol buurtje

“Het stedenbouwkundig ontwerp van Haagstede is gebaseerd op de tuindorpen en tuinwijken uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In tuindorpen vind je veel groen, sfeervolle pleintjes of hofjes, gebogen straatjes en een herkenbare architectuur met bakstenen woningen met grote dakoverstekken. Tuinwijken zijn vooral heel sfeervolle buurtjes waar je parkeert uit het zicht en waar kinderen veilig kunnen spelen op straat. Het stedenbouwkundig plan van Haagstede kent diezelfde opzet en is daarmee echt anders dan de wijken in de omgeving.”

De kwaliteit van de locatie

“Bij het maken van een stedenbouwkundig ontwerp gaan wij uit van de kwaliteit van de omgeving. Bij Haagstede zit die kwaliteit in het aangrenzende parkje en het water. Dat is een mooie plek om aan te wonen. Daar voegden we extra kwaliteit aan toe door hofjes te ontwerpen een centrale groenruimte in het hart van de wijk. Op die manier maken we de plek waar je gaat wonen herkenbaar. Je kunt straks zeggen dat je aan het water woont, aan een hofje of aan het groene hart. Dat vinden veel mensen heel belangrijk, en wij ook.”

Appartementengebouw als visitekaartje

“Haagstede wordt vooral een zeer gevarieerde wijk, met een grote keus in woningen en appartementen. Ons architectenbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van het appartementengebouw bij de entree van de wijk. Opvallend detail is dat het gebouw als het ware twee voorkanten heeft. Niet alleen de zijde die naar de wijk gericht is is mooi om te zien, maar ook de galerijzijde aan de Floraweg. Die springt direct in het oog en vormt daardoor een fraai visitekaartje voor Haagstede.”

De inschrijfperiode voor Fase 2 is gesloten!

Je kunt je nog wel als reservekandidaat inschrijven via je persoonlijke account. 

Schrijf je in als reservekandidaat